Financieel - Economisch forum

Wednesday, November 29, 2006

3,6 miljoen euro schade door droogte voor landbouw in Noord-Limburg



De extreme droogte tijdens de maanden juni en juli heeft de landbouwers in het noorden van Limburg in totaal 3,6 miljoen euro schade gekost. In negen Noord-Limburgse gemeenten gaan 365 landbouwers samen een aanvraag indienen om hun landbouwgebieden als rampgebied te laten erkennen. De gemeente Overpelt nam eind augustus als eerste het initiatief om de regio Noord-Limburg als rampgebied te laten erkennen, en zo een tussenkomst van het rampenfonds voor de teeltschade door de droogte te krijgen. De gemeente stelde de getroffen landbouwers in dat verband de nodige formulieren ter beschikking. De vaststelling van de schade is inmiddels achter de rug. Volgens de schattingscommissie leden de getroffen bedrijven in Noord-Limburg gemiddeld een verlies van 10.000 euro en verkeren heel wat van deze bedrijven momenteel in financiële problemen. De landbouwers die met een geldtekort kampen vragen ook dat er hen renteloze leningen worden toegekend.

(Foto: GVA)


Topics

Klagen de landbouwers niet een beetje te vaak?


Is het wel zinvol om landbouw in België te behouden?

Landbouwers krijgen al veel subsidies, is het dit wel waard om ze weer een extra te geven?

Monday, November 27, 2006

Opec wil olieproductie opnieuw verlagen

Deze morgen steeg de prijs voor een vat ‘light sweet crude’ in New York met 47 cent tot 59,71 Dollar. In Londen steeg de prijs voor een vat Brent-olie uit de Noordzee met 5 cent tot 60,08 Euro. Deze stijgingen zijn het gevolg van de verklaringen van OPEC-leider Ali al-Nouaïmi. De leider van de OPEC (Organisation of Petroleum Exporting Countries) zei dat de OPEC volgende maand misschien voor de tweede keer de productie van olie zou verminderen (de eerste keer was in oktober). Hierover zal beslist worden tijdens de volgende bijeenkomst van de OPEC op 14 december in Abuja.
De OPEC levert 40 procent van de ruwe olie over heel de wereld. De bedoeling is om de prijzen te ‘stabiliseren’.




Topics

Wordt het niet tijd dat we eens serieus gaan zoeken naar andere energiebronnen?
Hoeveel olie zit er eigenlijk nog in de grond?Is deze actie te rechtvaardigen?


(Foto: De Tijd)


Wednesday, November 22, 2006

Heeft de Euro alles duurder gemaakt?

Veel mensen denken dat de levensduurte is gestegen sinds de invoering van de euro.

De statistieken zeggen echter iets anders. Volgens een studie van Philippe Defeyt van het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, woensdag in meerdere Waalse kranten, is de euro "slecht bediend door de omstandigheden".

Sinds de overgang naar de euro ziet men in alle Europese landen een groeiende kloof tussen de evolutie van de prijzen en de consumentenperceptie van de levensd
uurte.

Volgens de studie heeft een sterke verhoging van de olieprijzen, gevolgd door een stabilisering ervan op een hoog niveau tijdens de periode voorafgaand aan de overgang naar de euro, het beeld van de euro door de verbruikers kunnen vervormen.

Dezelfde vaststelling geldt voor groenten en fruit, maar ook voor de horeca, waar de prijzen bij de overgang naar de euro pieken kenden.

Ten slotte zou ook de sterke prijsstijging van woningen, die niet opgenomen zijn in de index van de consumentenprijzen, een belangrijke rol gespeeld hebben in het negatieve imago van de euro bij de verbruikers.


Topics

Heeft de Euro geen invloed gehad op de prijzen? Zijn die omstandigheden volledig los van het feit dat de Euro werd ingevoerd? Aarzel niet om aan de discussie deel te nemen !!!

(Foto: GVA)

Bye Bye Golf

Afgelopen woensdag om 10 uur vond een algemene vergadering plaats bij Volkswagen Vorst. De vakbonden gaven er aan de aanwezigen meer tekst en uitleg bij het nieuws dat er 4000 jobs zouden verdwijnen.

De bonden hebben wel verschillende standpunten omtrent het akkoord. De socialistische vakbond ABVV wil er alles aan doen om de beslissing terug te draaien of te beïnvloeden. Het ACV daarentegen legt zich neer bij de beslissing maar wil wel vechten voor een snel en degelijk sociaal plan. Ze willen een degelijk plan en een duidelijke timing maar ook stevige ontslagvergoedingen. Beide vakbonden roepen ook op tot nationale én internationale solidariteit.

De vakbonden willen zich ook inzetten voor de 1500 personeelsleden die wel aan de slag kunnen blijven bij VW Vorst. Ze ijveren ervoor dat deze mensen in ‘serieuze omstandigheden’ zullen kunnen blijven werken. Er is echter een grote kans dat de fabriek uiteindelijk de deuren zal moeten sluiten want met dit aantal personeelsleden is de kans klein dat er nieuwe modellen naar Vorst zullen komen. Men weet ook nog steeds niet hoeveel Polo’s men volgend jaar mag produceren en of er op termijn nieuwe modellen zullen komen.

Het personeel blijft volgende week dan ook gewoon verder staken.

Ondertussen hebben Volvo Trucks, de NMBS, Van Hool en de bouwsector al laten weten dat een deel van het afgedankte personeel bij hen aan de slag zou kunnen.

Topics

Gelooft er iemand dat dat determinerend is voor het concurrentievermogen van de Belgische ondernemingen in een geglobaliseerde economie waarvan het zwaartepunt steeds verder van ons wegschuift?

Is het niet normaal dat een Duitse firma probeert zijn duitse fabriek rendabel te krijgen door een buitenlandse te sluiten ?

Is het allemaal wel zo erg? Met de ontslagpremie die ze waarschijnlijk ontvangen kunnen ze misschien wel een paar jaar vroeger stoppen met werken en ergens in het buitenland onder de zon gaan wonen.

Aarzel niet om deel te nemen aan de discussie!!!


(Foto: De Tijd)